skip to Main Content

Vapaapäivän taiteilua

Vaikka olen ammatiltani sarjakuvapiirtäjä, on minulla hyvin toisenlainen taidetausta. Olen elämässäni tehnyt kymmeniä, jos en satoja, öljyvärimaalauksia, akvarellimaalauksia tai hiilipiirroksia. Nuorempana kävin kaikki mahdolliset taidekurssit ja opiskelin taiteentekemisen ”sääntöjä”. Eräs näistä säännöistä oli, ettei muotokuvalle saanut piirtää ääriviivoja. Eihän ihmisessä ole sellaisia. Muistan kuinka kerran maalasin öljyväritaulua silloisessa kodissani Turussa. Taulussa oli ihminen, joka aivan kuin huusi ympärilleen ääriviivoja. Voin sanoa että tunsin oloni lähes rikolliseksi, kun rajasin hahmon ohuella mustalla viivalla. Tämän jälkeen maalaustyylini alkoi pikku hiljaa muotoitua yhä sarjakuvamaisemmaksi. Piirtäminen tuli kuvioihin paljon myöhemmin.

taiteilua2

Öljyvärimaalaus on aina ollut rakas harrastukseni, jolle ei valitettavasti ole enää nykyään juurikaan aikaa. Päivittäissarjakuvan tekeminen ja yrittäjyys veivät vuosia kaiken aikani ja nyt äitiyslomalla on toisenlaiset kiireet. Viime viikolla kuitenkin otin itselleni päivän aikaa ja päätin maalata kotini seinille uudet taulut. Entiset olivat roikkuneet seinillä viimeiset kolme vuotta ja kaipasin päivitystä. En ole mitenkään erityisen kova sisustamaan, mutta kun sisustan, aloitan aina tauluista. Meidän seinillä olevat taulut ovat isoja, joten niiden vaihtaminen kyllä muuttaa tilaa aikalailla.

taiteilua4

Yrittäjyyden kautta olen oppinut tehokkaaksi ja niinpä tein tarkat ennakkosuunnitelmat millaiset tauluista tulee. Maalasin kuusi tuntia ja kolme taulua valmistui siinä ajassa. Itseäkin nauratti tämä tehokkuus. Yleensähän taiteen tekeminen mielletään rauhalliseksi ja jopa terapeuttiseksi hetkeksi, jolloin vain annetaan tunteen viedä. Ihan siltä ei tuntunut, kun hosuin suurella pensselillä ja jopa telalla taulusta toiseen. Olisihan se luksusta, jos aikaa olisi ja saisi nauttia myös itse prosessista. Toistaiseksi keskityn matkan sijasta lopputulokseen, ja tällä kertaa olin ihan tyytyväinen siihen mitä sain aikaiseksi.

taiteilua1

Etenkään abstraktien taulujen maalaaminen ei ole erityisen vaikeaa hommaa, joten suosittelen kyllä ihan piirustustaidottomaksi itsensä luokittelevaakin ihmistä kokeilemaan. Jos öljyvärit tuntuvat haastavilta ja hankalilta tärpätteineen, niin maalata voi myös ihan tavallisilla seinämaaleilla. Helppo homma hakea maalikaupasta pari purkkia vesiohenteista maalia ja isot pensselit. Maalit kuivuvat nopeasti ja tuoksu on mieto kuivumisvaiheessa. Myös öljyvärejä saa vesiliukoisina, ja mielestäni ne ovat käytännöllisiä ja toimivia. En ole koskaan ollut mikään välineurheilija taiteilun suhteen ja uskonkin, että hyvään lopputulokseen voi päästä monella tapaa. Siitä vaan rohkeasti kokeilemaan! :)

-Liisa

This Post Has 2 Comments

  1. Kiitos Tanja! Kyllähän ne sopivasti piristävät tämän synkän syksyn keskellä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Back To Top