skip to Main Content

Pöyrööt-sarjakuvasta näytelmä Seinäjoen kaupunginteatterille

Pöyrööt-sarjakuva kasvaa kantaesitykseksi

Seinäjoen kaupunginteatterin Vanhan näyttämön ensimmäinen ensi-ilta maaliskuussa 2018 kertoo pohjalaisesta Jussista ja tämän lähipiiristä reilusti pohojammaan murtehella.

Uusi pohjalaiskomedia perustuu kuuteen Arttu ja Liisa Seppälän Pöyrööt-sarjakuva-albumiin: Pöyrööt tulooRakkautta kärestä pitäenYritystä meillä piisaaOpheliaOikias olemisen opasja Pohojammaalta kotoosin. Suositun sarjakuvan hahmot heräävät henkiin nyt ensimmäistä kertaa

Näytelmä kertoo syksyisestä päivästä kuvitteellisella Pöyröön kylällä jossain päin Etelä-Pohjanmaata.

Tarinan päähenkilö on Jussi Pöyröö, pohjalaismies, joka on mielestään aina oikeassa, jopa ollessaan väärässä. Pöyröö pistää tiukkaan syyniin niin parisuhteen, kotityöt, yrittäjyyden, laihduttamisen kuin nykypäivän ilmiötkin.
– Jussi on mielipiteineen vahvasti tässä päivässä, tosin kymmenen vuotta myöhässä, luonnehtii sarjakuvan käsikirjoittaja Arttu Seppälä luomaansa hahmoa.

Jussin lähipiiriin kuuluvat vaimo ja lapset, suomenruotsalaiset sukulaiset sekä naapurin Make Yli-Sakia, jota Jussi koulii pohjalaisuuteen ja oikeassa olemisen taitoon.
– Tavoitteena on, että Make itsenäistyy äidin helmasta ja löytää itselleen naisen, kertoo Pöyrööt – Oikias oleminen -komedian käsikirjoittaja ja ohjaaja Mikko Kaukolampi.

Kaukolampi on aiemmin tehnyt YLE:n Radioteatterille Milla Paloniemen Kiroileva siili -sarjakuvaan perustuvan kuunnelman sekä Anni Nykäsen Mummo-sarjakuvasta näytelmän Lappeenrantaan.

Vaikka kokemusta löytyy, Kaukolampi myöntää, että 1-3-kuvaisen strippisarjakuvan näytelmäksi kirjoittamisessa on haasteensa.
– Sarjakuville on ominaista, että draaman kaari on olemassa, mutta se on tavallaan typistetty. Yhtenäisyys kuitenkin löytyy henkilöhahmojen ja teemojen kautta.

Näytelmän eri rooleissa nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijöitä.

Lavastuksen suunnittelee Paula Koivunen, puvut Leena Rintala, äänet Sami Lust ja valot Hannu Rajaaho.

Paluu vanhalle teatterille

Pöyrööt-näytelmä saa kantaesityksensä 10. maaliskuuta 2018 Seinäjoen kaupunginteatterin vanhalla kotinäyttämöllä, nykyisen Nuorisokeskuksen salissa. Perinteikästä ja rakasta näyttämöä kutsumme nyt tuttavallisesti nimellä Vanha. Sieltä teatteri muutti nykyiseen Alvar Aallon suunnittelemaan teatteritaloon vuonna 1987.

 

Näytöstoiminta siirtyy osittain Vanhalle nykyisessä Aallon-teatteritalossa alkavan teatteriteknisen remontin vuoksi. Remontti toteutetaan kahden vuoden aikana. Pöyrööt on ensimmäinen näytelmä Vanha-näyttämöllä. Uusi ensi-ilta on luvassa heti syksyllä 2018.

 

Arttu Seppälän kirjoittamaa ja Liisa Seppälän kuvittamaa Pöyrööt-sarjaa julkaistaan muun muassa Ilkassa, Pohjalaisessa ja Maaseudun Tulevaisuudessa.

 

Liput myynnissä: https://www.netticket.fi/index.php?cPath=4495_9028

 

Liisan ja Artun tunnelmat YouTubessa: https://www.youtube.com/watch?v=xIEDpapyELQ

 

Artikkelin kuvassa näytelmän ohjaaja ja käsikirjoittaja Mikko Kaukolampi sekä Pöyrööt-sarjakuvan tekijät Liisa ja Arttu Seppälä. Kuvaaja: Anna Valtari

 

Lisätietoja:

– teatterinjohtaja Christian Lindroos, puh. 040 591 3749

– käsikirjoittaja, ohjaaja Mikko Kaukolampi, puh. 040 582 8917

– Pöyrööt-sarjakuvan tekijät Arttu ja Liisa Seppälä, puh. 045 883 3113

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Back To Top